Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος του χρόνου που περνά;
Δύο χρόνια μετά την εξάπλωση της λοίμωξης Covid-19 , ο περισσότερος κόσμος προσπαθεί να ξαναγυρίσει στη ζωή του, όπως ήταν και πριν και ψάχνει το χαμένο χρόνο του.
Οι νεότεροι μπορεί να σκέφτονται ότι έχουν χάσει σημαντικά ορόσημα της ζωής τους. Άλλοι πάλι μπορεί να παλεύουν να ξαναρχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2021, περίπου το 60% των εφήβων κοριτσιών πληρούν τα κριτήρια για την κατάθλιψη ή την αγχώδη διαταραχή. Η μοναχικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάθλιψη και το κοινωνικό άγχος στους νέους και έπειτα από μία μακρά περίοδο απομόνωσης ή οι έφηβοι μπορεί να παλεύουν να ξανά προσαρμοστούν στο σχολικό πλαίσιο ή έχουν δυσκολία στη σύναψη φιλιών.
Τα συναισθήματα ότι έμειναν πίσω δεν εμφανίζονται όμως μόνο στους εφήβους. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ενηλίκων στην Αμερική υπέφεραν από άγχος και κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων συνεχίζει να εμφανίζει τις συγκεκριμένες δυσκολίες. Είναι δεδομένο ότι το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη, αν όχι να φαντάζει ακατόρθωτη, την επιθυμία του ανθρώπου να προχωρήσει στη ζωή του. Άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν βρει ακόμη τους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους μπορεί να νιώθουν ότι έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας και τώρα έχουν λιγότερο χρόνο να γνωρίσουν το σύντροφο της ζωής τους ή να απογειώσουν την καριέρα τους (ή να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους). Ο χρόνος προχωράει!
Πώς μπορούμε όμως να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο και να επιστρέψουμε στο παρόν;
Τι μπορούμε να κάνουμε όταν οι άνθρωποι θρηνούν ένα χαμένο κομμάτι της ζωής τους και ειδικά όταν δεν υπάρχουν υψηλά επίπεδα άγχους , χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη οι ανθυγιεινές συνήθειες, που τους εμποδίζουν να επανέλθουν στο “εδώ και τώρα”;
Παρακάτω σας δίνουμε μερικές προτάσεις:
- Επανεκτίμηση: πρόκειται για μία τεχνική συναισθηματικού ελέγχου, η οποία αφορά στην αναπλαισίωση μιας αρνητικής σκέψης ή ενός συναισθήματος
- Παρεμβάσεις στηριζόμενες στην ενσυνειδητότητα: για τους ανθρώπους που θρηνούν το χαμένο χρόνο η συνειδητότητα είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να τους φέρουμε στο παρόν. Μαθαίνοντας να διατηρούμε την προσοχή μας το παρόν χωρίς επικριτικά σχόλια και συναισθήματα πετυχαίνουμε την συνειδητότητα και ένα επίπεδο αποδοχής, γεγονός που μας βοηθάει να ενισχύσουμε το συναισθηματικό μας έλεγχο και τη γνωστική μας ευελιξία. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι παρεμβάσεις που στηρίζονται στην ενσυνειδητότητα είναι πιο αποτελεσματικές στις αγχώδεις διαταραχές και στην κατάθλιψη
Τέλος είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι με τη χρήση του προγράμματος για την εικονική ψυχοθεραπεία Amelia virtual care και τη χρήση της ψυχοθεραπείας με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτά τα θεραπευτικά περιβάλλοντα που χρειάζεται ο κάθε θεραπευόμενος και να ενθαρρύνουμε την συνειδητότητα του από την άνεση του καναπέ. Τα περιβάλλοντα αυτά περιέχουν ασκήσεις αναπνοών, καθοδηγούμενες απεικονίσεις, σάρωση σώματος, εμπειρίες για την εξάσκηση της συναισθηματικής ρύθμισης, και άλλα.
Βιβλιογραφία:
Caponnetto, P. et al (2021). The stimulation- game virtual reality therapy for the treatment of social anxiety disorder: a systematic review. International Journal of Environmental Research and Public Health, 12, 24, 13209.
Hawes, M.T., et al (2021). Increases in depression and anxiety symptoms in
adolescents and young adults during the COVID-19 pandemic. Psychological
Medicine, 1-9.
Hofmann, S.G & Gomez, A.F (2017). Mindfulness-based interventions for anxiety and depression. The psychiatric clinics of north America. 40, 4, 739- 749.