Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Πως μπορεί να βοηθήσει το παιδί μου;
Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού βοηθά κυρίως τους νέους, μέσα από διαδικασίες πληροφόρησης και διερεύνησης του εαυτού τους, να επιλέξουν σπουδές (προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές ) ή επάγγελμα. Μπορεί να έχει ως ενδιαφερόμενους νέους που αποφασίζουν για σπουδές, άτομα που χρειάζεται να προσδιορίσουν την επαγγελματική τους καριέρα ή να επιλέξουν επανακατάρτιση, άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό. Επιπλέον, ενδιαφερόμενοι του Συμβούλου μπορεί να είναι όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για σπουδές ή την αγορά εργασίας.
Ανάλογα με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου, έργο του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού μπορεί να είναι η ενίσχυση της αυτοαντίληψης και αυτογνωσίας του ατόμου, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης για την επίλυση προβλημάτων, η μετάδοση έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης πάνω σε εκπαιδευτικά και επαγγελματικά θέματα.
Στην περίπτωση της ενασχόλησής του με τα άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό, όπως είναι οι μετανάστες, οι αποφυλακισμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά κυρίως οι άνεργοι ή οι γυναίκες αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, στόχος του είναι η βοήθεια και η στήριξή τους στη διαδικασία της επαγγελματικής τους ένταξης.
Ο Σύμβουλος, χωρίς να κατευθύνει και να καθοδηγεί τον πελάτη σε ορισμένες σπουδές και επαγγέλματα, οφείλει να ακολουθεί τη δεοντολογία και να σέβεται τις αρχές που διέπουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό, δηλαδή την αρχή της αναγνώρισης της ελεύθερης επιλογής, την αρχή της ατομικότητας και την τήρηση του απορρήτου.
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;
Η διαδικασία καθοδήγησης του μαθητή, ώστε να επιλέξει τις κατάλληλες σπουδές ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του, είναι προσωποποιημένη και έχει τρία στάδια:
- Πρώτη συνάντηση/ συνέντευξη με το μαθητή/τρια (διάρκειας 1 ώρας), ώστε να συζητηθούν με τον πιστοποιημένο σύμβουλο οι στόχοι, οι επιθυμίες και να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο προφίλ του ενδιαφερόμενου
- Δεύτερη συνάντηση και χορήγηση του σταθμισμένου ψυχομετρικού εργαλείου Ariston Psychometrics (διάρκειας περίπου 1,5 ώρας).
- Τρίτη συνάντηση για την ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων που εξήχθησαν από το Ariston Psychometrics και ολοκλήρωση της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Πώς βοηθάει τα παιδιά η χορήγηση του Ariston Psychometrics;
Μέσα από τη διαδικασία χορήγησης του συγκεκριμένου τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν:
- Να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντά τους
- Να μάθουν για τις επαγγελματικές διεξόδους που τους προσφέρει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα
- Εξασφαλίσουν μια έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
- Να ιεραρχήσουν τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις κλίσεις τους και να θέσουν συγκεκριμένους στόχους