Παράλληλη Στήριξη για το σχολείο – Πλήρης σχολική προσαρμογή για το παιδί σου
Για την ομαλή και πλήρη προσαρμογή του παιδιού σου στο σχολικό περιβάλλον, με παράλληλη επίτευξη αυτονομίας και ανεξαρτητοποίησής του, συνίσταται η Παράλληλη Στήριξη.
Τι είναι η Παράλληλη Στήριξη;
Η Παράλληλη Στήριξη (ΠΣ) ως θεσμός στοχεύει στη συμπερίληψη του μαθητή στο γενικό σχολείο. Ένας θεσμός ενισχυτικός και ενταξιακός, που έχει σαν μοναδικό τελικό στόχο του την πλήρη ενσωμάτωση του παιδιού στο τυπικό σχολικό πλαίσιο και την ανεξαρτητοποίησή του από τον ειδικό, που το υποστηρίζει.
Χρειάζεται το παιδί μου Παράλληλη Στήριξη;
Η Παράλληλη Στήριξη απευθύνεται σε “Μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θεωρούνται όσοι για ολόκληρη ή ορισμένη περίοδο της σχολικής τους ζωής εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες μάθησης εξαιτίας αισθητηριακών, νοητικών, γνωστικών, αναπτυξιακών προβλημάτων, ψυχικών και νευροψυχικών διαταραχών οι οποίες, σύμφωνα με τη διεπιστημονική αξιολόγηση, επηρεάζουν τη διαδικασία της σχολικής προσαρμογής και μάθησης”.
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι όσοι παρουσιάζουν:
- Νοητική αναπηρία
- Αισθητηριακές αναπηρίες όρασης όπως τυφλοί και αμβλύωπες με χαμηλή όραση
- Αισθητηριακές αναπηρίες ακοής όπως κωφοί και βαρήκοοι
- Κινητικές αναπηρίες
- Χρόνια μη ιάσιμα νοσήματα
- Διαταραχές ομιλίας-λόγου
- Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές και πολλαπλές αναπηρίες.
Προσοχή: Στην κατηγορία μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν εμπίπτουν οι μαθητές με χαμηλή σχολική επίδοση που συνδέεται αιτιωδώς με εξωγενείς παράγοντες, όπως γλωσσικές ή πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση στο 2310931904 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας.
Τι μπορεί να επιτευχθεί με την Παράλληλη Στήριξη;
Οι κύριοι στόχοι της Παράλληλης Στήριξης είναι οι εξής:
- Ομαλή ένταξη (ενσωμάτωση) του παιδιού στην σχολική μονάδα
- Σωστή εξέλιξη των δεξιοτήτων του παιδιού
- Αυτόνομη και ανεξάρτητη λειτουργία του παιδιού
Ο ρόλος παράλληλης στήριξης είναι πολύ σημαντικός και ανάλογα με τις εκπαιδευτικές και επικοινωνιακες ανάγκες του παιδιού διαφοροποιεί και ενισχύει τη στήριξη τόσο μέσα στη τάξη, στο προαύλιο χώρο αλλά και στις εκδρομές/εκδηλώσεις του σχολείου.
Παράλληλη Στήριξη μέσα στην τάξη:
- Παρέχει κατεύθυνση και ενίσχυση στην ένταξη (ενσωμάτωση) του μαθητή στο πλαίσιο της τάξης και της συνύπαρξης σε μία ομάδα περισσότερων παιδιών με τη παρουσία του δασκάλου/ας.
- Παρέχει βοήθεια στην οργάνωση και πλαισίωση του μαθητή στις διαδικασίες και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί μέσα σε μία τάξη και πως να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προκύπτουν
- Παρέχει ενίσχυση στις εκπαιδευτικές και μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί να εμφανίζει ένα παιδί σε ένα ή περισσότερα μαθήματα
- Παρέχει υποστήριξη του μαθητή στη διαχείριση της συμπεριφοράς και των συναισθηματικών δυσκολιών που καλείται το παιδί να ελέγξει και να προσαρμόσει σε αυτό το πλαίσιο
- Παρέχει ενίσχυση στη γενίκευση των ατομικών στόχων που δουλεύει το παιδί σε κάποιο θεραπευτικό πλαίσιο παρέμβασης εκτός σχολείου
Παράλληλη Στήριξη στον προαύλιο χώρο (διαλείμματα):
- Παρέχει οργάνωση και ενεργή συμμετοχή του μαθητή στο παιχνίδι με άλλα παιδιά
- Παρέχει ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς δημιουργεί ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης του μαθητή με περισσότερα παιδιά με σκοπό να ενισχυθούν δεξιότητες διαλόγου και οι επικοινωνιακές δεξιότητες
- Προστατεύει από τη σχολική βία, το ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση, το σχολικό εκφοβισμό, ακόμα και την απομόνωση αφού τα παιδιά αυτά στοχοποιούνται και περιθωριοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό
- Ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο και επίβλεψη για την ασφάλεια του
- Παρέχει ενίσχυση στη γενίκευση δεξιοτήτων σε ένα μεγαλύτερο και μη οργανωμένο χώρο
Παράλληλη Στήριξη στις εκδρομές/εκδηλώσεις:
- Βοηθάει στην ένταξη και συμμετοχή του μαθητή σε εξωσχολικές δραστηριότητες
- Προσφέρει ασφάλεια στη μεταφορά και στις διαδικασίες που ακολουθούν
- Παρέχει υποστήριξη στη καινούρια διαδικασία και καθοδήγηση στις δυσκολίες που παρουσιάζονται και πιθανό να αδυνατεί να ελέγξει το παιδί σε ένα καινούριο χώρο και πλαίσιο με διαφορετικά πρόσωπα
- Προσαρμόζει τα λόγια, ποιήματα, στίχους που έχει να μάθει ένα παιδί για τη σχολική γιορτή, βάσει των ατομικών αναγκών και ικανοτήτων του παιδιού
Πως μπορώ να εντάξω το παιδί μου στο πρόγραμμα Παράλληλης Στήριξης;
Η παράλληλη στήριξη μπορεί να γίνει είτε με έναν Σχολικό νοσηλευτή είτε με Ειδικό Βοηθό (Ιδιωτική παράλληλη στήριξη).
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα την Εγκύκλιο Παράλληλης Στήριξης για το 2022 εδώ ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310931904 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας για να σας εξηγήσουμε ακριβώς την διαδικασία.
Ποιος Ειδικός Παιδαγωγός είναι κατάλληλος για την Παράλληλη Στήριξη του παιδιού μου;
Ο Ειδικός παιδαγωγός θα πρέπει να έχει κάνει τις κατάλληλες σπουδές πάνω στο αντικείμενο της Ειδικής Αγωγής και επίσης να έχει αρκετή εμπειρία στην Παράλληλη Στήριξη.
Στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής έχουμε εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό που καλύπτουν τις παραπάνω απαραίτητες ανάγκες για μια σωστή και αποτελεσματική Παράλληλη Στήριξη.
Συνεργασία μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και ειδικού της Παράλληλης Στήριξης
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό, σε όλη αυτήν τη διαδικασία που πρόκειται να ενταχθεί το παιδί και οι γονείς, να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στον ειδικό, που αναλαμβάνει την παράλληλη στήριξη, της οικογένειας καθώς και των εκπαιδευτικών.
Με αυτόν τον τρόπο ακολουθείται μια κοινή γραμμή, σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού, για την καλύτερη και πιο ομαλή ενσωμάτωσή του στο σχολικό πλαίσιο και τη γενίκευση των δεξιοτήτων του.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Παρακαλώ καλέστε μας στο 2310931904
ή συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας πατώντας το κουμπί που ακολουθεί